Fotowoltaika w Audycie

Metodologia związana z wykonywaniem audytów energetycznych.
FannyRuibeve

Fotowoltaika w Audycie

Post autor: FannyRuibeve »

Proszę o informację czy dobrze implementuję dane do programu.

W ramach termomodernizacji chciałabym zrezygnować z mało efektywnej kotłowni węglowej na rzecz gruntowej pompy ciepła (odwierty pionowe) działającej we wspomaganiu z PV.

Roczna produkcja en. Elektrycznej z fotowoltaiki (moc zainstalowana 39,96kWp) po zbilansowaniu (uwzględniając zasadę net meteringu) pokryję około 83% zapotrzebowania na en. elektryczną pompy ciepła.

W związku z powyższym uwzględniłam 83% energii z PV oraz 13% energii systemowej, zmienną OZ [zł/GJ] policzyłam w Państwa kalkulatorze, natomiast zł/MW*mc policzyłam zgodnie z obliczeniami dot. podobnej sytuacji, również dotyczącej obliczeń w Arcadii - http://certyfikat-swiadectwo.pl/audyt-o ... el-ciepla/
Czyli: 0,83 * 0[zł/MW/mc] + 0,17 * 6497,48[zł/MW*mc] = 0 + 1104,57 = 1104,57 zł/ (MW*mc)

Sporządzając audyt w excelu, modernizację polegającą na wprowadzeniu PV do tej pory traktowałam jako kolejny wariant termomodernizacyjny; natomiast w programie Arcadia nie do końca jestem pewna czy dobrze implementuję dane.

termos

Re: Fotowoltaika w Audycie

Post autor: termos »

Jeśli modernizacja ma polegać na zastosowaniu pompy zasilanej częściowo prądem z elektrowni, a częściowo "zielonym prądem" z paneli fotowoltaicznych, to nie widzę sensu rozbijania tego na dwa warianty, bo chodzi o jedno to samo urządzenie. Dwa warianty tylko wtedy, gdy chcielibyśmy wybrać którym paliwem ma być zasilana pompa (albo prądem z sieci, albo prądem z ogniwa). Rodzaj paliwa ma wpływ na wsp. nakładu, czyli na wskaźnik EP oraz na udział OZE. W audycie energetycznym wskaźnika EP się nie liczy, natomiast w przypadku zasilania częściowo paliwem tradycyjnym, częściowo odnawialnym, należy obliczyć udział OZE, który podaje się w pkt 2.6.10 karty audytu energetycznego.
Polecamy nasz blog:
http://certyfikat-swiadectwo.pl/audyt-o ... el-ciepla/

ODPOWIEDZ